17 Eylül 2013 Salı

6331 Sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu Hakında Merak Edilenler

GENEL SAĞLIK SİGORTASI GSS PİRİM BORCU ÇIKANLARIN YAPMASI GEREKENLER


Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı 6331 sayılı (İSG) İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununun 6. maddesi ile işverenlere getirilen iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi ve diğer sağlık personeli görevlendirme yükümlülüğünü kapsıyor.


İşyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve sağlık personeli görevlendirme yükümlülüğü 50 ve daha fazla işçi çalıştıran özel sektör işyerleri için 30 Aralık 2012 tarihinde başlamıştı.


50’den az çalışanı olan işyerlerinden tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alanlar için 30 Haziran 2013 tarihinde, az tehlikeli sınıfta yer alanlar ile kamu işyerleri için ise 30 Haziran 2014 tarihinde başlayacaktı fakat Torba Kanunda
Dolayısıyla Torba Kanun ile sadece 50’den az işçi çalıştıran işyerleri için söz konusu yükümlülük ertelendi.


Buna göre, işyerlerin de işyeri hekimi, iş güvenliği uzmanı ve sağlık personeli görevlendirme yükümlülüğü;


• 50’den az çalışanı olan işyerlerinden tehlikeli ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1 Ocak 2014 Kamu kurumları ile 50’den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için ise 1 Temmuz 2016 tarihinde, başlayacaktır.50 ve üzeri işçi çalıştıran işyerleri için ise bu yükümlülük zaten 30 Aralık 2012 tarihinde başlamış olduğundan, bunlar açısından herhangi bir değişiklik söz konusu değil.




İş sağlığı ve güvenliği kanunununda değişiklik yapılmasının temel nedeni ülkemizde yeterli sayıda iş sağlığı ve güvenliği uzmanı olmamasıdır. mühendislik fakültesi mezunlarını bu alana kaydırılarak burada ki iş sağlığı ve güvenliği açığı kapatılmaya çalışılmaktadır.


Ülkemizde üniversite mezunu işsiz sayısı fazla olduğundan İş Sağlığı ve Güvenliği Alanına Talep fazla olacaktır bu alan şuan itibariyle üniversite mezunu iş arayan arkadaşlarımız için umut kapısı olmaktadır .


Önümüzdeki yıllarda bu alana talep fazla olacağından gerçek anlamda İş sağlığı ve güvenliği mezunu olanlar şuan aldıkları ücretleri bir daha göremeyeceklerdir .


Sizcede bu yasa çıkarılmadan önce eleman sıkıntısı araştırılamazmıydı yada araştırıldı ise sırf yasa çıkarmak için böyle önemli bir alan için daha kapsamlı aşamalı bir sistem getirilemezmiydi? siz değerli okurların yorumuna bırakıyoruz.


Sonuç olarak bu alan bire bir Çalışma hayatındaki vatandaşlarımızı kapsamak tadır.İş yerleri tarafından zamanında
alınmamış çok küçük önlemler nice hayatlara mal oluyor .


Herkesin bu konuda daha duyarlı olması dileğiyle ….


Yazar : Medeni Göler | Meslek : Muhasebe



6331 Sayılı İş Sağlığı Ve Güvenliği Kanunu Hakında Merak Edilenler

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder